Interview

Eline Heeres

Eline (33) werkt in de modebranche en staat daarnaast aan het roer van het online magazine Ladify.nl. Jarenlang twijfelde ze aan het aangaan van een beugeltraject, totdat zij in aanraking kwam met Invisalign. Alhoewel er zelfs een kaakoperatie voor nodig was om het gewenste eindresultaat te bereiken, ging Eline het traject vol goede moed aan. Met een prachtige levenslange glimlach als resultaat.

airaligner

Een beugel, waarom heb je zo lang gewacht?

Ik weet nog goed dat al mijn klasgenoten op de middelbare school met een blokjesbeugel liepen. Mijn tandarts verwees mij nog niet door omdat mijn melkgebit nog niet helemaal gewisseld was. Uiteindelijk was het op 18-jarige leeftijd toch nodig om in ieder geval onderin een beugel te dragen om een tand die vast leek te zitten in de kaak naar boven te helpen. Hoewel de orthodontist ook een vaste beugel aan de bovenkant aanraadde, weigerde ik mijn studententijd te beginnen met een mond vol ijzer. De vastzittende tand werd naar bovengehaald en na 2 jaar mocht de beugel eruit. Onder stond perfect recht, boven was alles ietwat scheef getrokken.

En toen?

Helaas ben ik me toen toch gaan storen aan die ietwat scheve tanden in de bovenste rij. Na het bezoeken van verschillende orthodontisten kreeg ik steeds hetzelfde antwoord; er was een slotjestraject van tenminste 2 jaar nodig, én een kaakoperatie om alles op z’n plek te krijgen. Wat zag ik hier tegenop! Uiteindelijk kwam ik door iemand in mijn omgeving in aanraking met Invisalign en ben ik bij Lotte Meereboer terecht gekomen. 

Een beugel én een kaakoperatie, dat is niet niets?

Klopt, naast een Invisalign traject bleek het beste resultaat alsnog alleen te bereiken zijn met een kaakoperatie: een osteotomie. Dit keer was ik was vastbesloten om er nu helemaal voor te gaan en eindelijk naar die – in mijn ogen – mooie glimlach te werken. In totaal waren er 21 bitjes nodig om beiden rijen tanden helemaal goed te krijgen. Door deze beweging groeide mijn overbeet zelfs een beetje, maar hiervoor hoefde ik niet bang te zijn, de overbeet zou immers gecorrigeerd worden tijdens de operatie.

“Een geruststelling, dat was het elke keer weer als ik langskwam bij Orthodontie Museumplein”

Hoe gaat dat in zijn werk, zo’n Osteotomie operatie?

Allereerst moest ik dus een jaar een Invisalign traject doorlopen. In die periode werd ik reeds meerdere malen in het ziekenhuis verwacht voor controles en gesprekken. Zowel in het ziekenhuis als bij de praktijk van Orthodontie Museumplein werd ik enorm gerustgesteld en aangemoedigd. Heel fijn, in aanloop naar een toch wel ingrijpende operatie.

Vlak voor de operatie werden er in de orthodontiepraktijk op alle tanden ijzeren buttons geplaatst die de kaken met elastieken aan elkaar vast zouden moeten houden tijdens en vlak na de operatie. En dan is het afwachten tot de operatiedatum!

De week van de operatie had ik nog een controle in het ziekenhuis om de laatste dingen te regelen. Pijnstilling, een dieet, advies van een mondhygiënist.. Na de operatie mocht ik immers 6 weken lang niet kauwen op harde dingen. Gelukkig kon het dieet van smoothies in die weken wel langzaam worden uitgebreid naar een prakjesmenu.

Heb je veel pijn gehad?

Een kaakoperatie is niet niks en het is dan ook zeker een ingreep waarover je goed moet nadenken. Toch ben ik op het advies van Lotte gevaren die aangaf dat het beste, meest langdurige en gezondste resultaat een traject ínclusief operatie zou zijn. De pijn na de operatie was te doen, maar natuurlijk is er wel een zaag door je kaak gegaan, dus helemaal pijnloos is het niet. Gelukkig werd de pijn in het ziekenhuis en daarna goed gereguleerd en ging het genezingsproces ongekend snel. Na zes weken kon ik voor het eerst weer een hap zetten in een stuk kip en raakte ik langzaam gewend aan de nieuwe stand van mijn tanden.

eline-heeres-2
eline-heeres-3

Zou je het weer doen?

Het antwoord is een absolute ja! Ook al had ik complicaties vanwege een reactie op de medicatie, ik ben ontzettend blij met het resultaat. Eigenlijk is het resultaat nog beter geworden dan verwacht, want voor het eerst heb ik een fijne beet én natuurlijk die mooie kaarsrechte tanden. De Invisalign beugel is echt een uitkomst voor je als je toch een beugel wilt dragen, zonder dat het zo opvalt. Mocht ik op mijn 18e al van deze manier van orthodontie gehoord hebben, dan had ik direct getekend!

En hoe was de begeleiding vanuit Orthodontie Museumplein?

Iedereen in de praktijk heeft me zo hartelijk ontvangen en me aangemoedigd in het hele traject. En hoewel het hun werk is, doet het goed wanneer iemand je ‘stoer’ noemt omdat je het traject bent aangegaan. Want ja, een beetje bad ass voel je je dan wel!