Retainers

en spalkjes

Wat zijn

Retainers en spalkjes

Na de actieve behandeling wordt de beugel verwijderd. Dan volgt de zogeheten retentiefase.

Om het eindresultaat van de behandeling te stabiliseren worden nachtbeugels aan gemeten. Dit is een dun doorzichtig hoesje dat over de tanden heen geplaatst kan worden. Deze dient men minimaal 6 maanden elke nacht te dragen, daarna mag er meestal wat afgebouwd worden naar circa 4 nachten per week, dit voor de rest van het leven. De nachtbeugel mag nooit erg strak zitten of pijnlijk zijn, als dit het geval is maak dan een afspraak bij de praktijk. Soms wordt er aan de achterzijde van de snijtanden in boven- en /of onderkaak dunne metalen draadspalkjes geplaatst.

Als er ondanks de spalkjes en de nachtbeugel op een later tijdstip zich toch weer onregelmatigheden qua tandstand mochten voordoen, maak dan een afspraak met de praktijk om de situatie te bespreken.

retainer

Voor wie?

Iedereen met rechte tanden.

Ook mensen die geen beugelbehandelingen hebben ondergaan zouden baat kunnen hebben bij een retainer. Soms begint men lichte druk te voelen op latere leeftijd en heeft men de indruk dat de tanden wat gaan verschuiven, dan zou een retainer voor de nacht uitkomst kunnen bieden. Mits er geen onderliggende andere problemen zijn.

Behandeling

in stappen

Intake

Voor een spalk of een retainer maken wij scans en foto’s om de huidige gebitssituatie in kaart te brengen. Aan de hand daarvan laten wij een spalkje op maat maken/buigen of een retainer voor de nacht.

Aan de slag

De spalk of de retainer wordt gepast en kan dan geplaatst worden op de tanden.

Controles

Na 3 en 6 maanden mag de spalk gecontroleerd worden, daarna zou uw eigen tandarts het kunnen overnemen tijdens de halfjaarlijkse controles.

Bij het einde

Voor optimaal onderhoud zijn retainers en spalkjes meestal levenslang nodig.

“Ik ben zo goed geholpen en durf nu weer echt te lachen dankjewel Lotte”

Wat kosten

Retainers en spalkjes

De kosten zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie en de wensen. Gemiddeld ligt de prijs tussen de 300 en 700 euro. Een volledige lijst met prijzen en codes zijn te vinden op de tarieven pagina.